ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ





Εξέλιξη φωτογραφικής μηχανής.

http://sfrang.com/historia/selida510.htm













































Η Φωτογραφική Μηχανή






Η φωτογραφική μηχανή αποτελείται από  ένα φωτογραφικό φακό που η βασική του λειτουργία είναι να συγκεντρώνει τις φωτεινές ακτίνες για να γίνεται πιο έντονο το αντεστραμένο είδωλο, το σκοτεινό κουτί που χρησιμεύει στη δημιουργία του ειδώλου, ένα φωτοφράχτη που μας βοηθάει να ελέγχουμε πότε θα αφήσουμε το φως να περάσει και ένα τμήμα που μπορούμε να βάλουμε κάποιο φωτοευαίσθητο υλικό για να καταγράψουμε το σχηματισμένο είδωλο. Αυτή η βασική σχεδίαση με διάφορες παραλλαγές, οδήγησε σε δεκάδες διαφορετικούς τύπους φωτογραφικών μηχανών μέχρι τις σημερινές ψηφιακές εκδοχές ακόμη και στη φωτογραφική μηχανή που διαθέτουν κάποια κινητά τηλέφωνα.








  
Βασικά μέρη φωτογραφικής μηχανής (photo-camera)






























Οι φακοί είναι καμπύλα κομμάτια από γυαλί ή πλαστικό, που συγκεντρώνουν το φως για να σχηματιστεί η εικόνα στο φιλμ.
- ένα φωτοστεγανό κουτί,ο "σκοτεινός θάλαμος" είναι συνήθως μαύρος από μέσα, ώστε να σταματάει κάθε τεχνητό φως.
- Το "διάφραγμα" είναι μία τρύπα που αλλάζει μέγεθος,και επιτρέπει να περνάει περισσότερο ή λιγότερο φως.
- ένας φωτοφράχτης που επιτρέπει στο φως για κλάσματα του δευτερολέπτου να περνάει στο εσωτερικό της συσκευής. 
- το "φιλμ" είναι μια μεμβράνη καλυμμένη από ευαίσθητες στο φως χημικές ουσίες, όπου αποτυπώνεται η εικόνα (film, η αισθητήρας τύπου ccd για ψηφιακές μηχανές)
Άλλα απαραίτητα μέρη των μηχανών είναι το σύστημα σκόπευσης, το σύστημα κίνησης του φιλμ το σύστημα εστίασης κ.α..






























Όταν ο φωτοφράχτης είναι ανοιχτός, οι φωτεινές ακτίνες που έρχονται από ένα αντικείμενο στο πεδίο παρατήρησης εστιάζονται μέσω του φακού και σχηματίζουν το είδωλο επάνω στην φωτοευαίσθητη επιφανεια.


Στις καλής ποιότητας φωτογραφικές μηχανές γίνονται από το χρήστη -φωτογράφο τρεις ρυθμίσεις που επιτρέπουν την καλή φωτογράφιση του αντικειμένου : η ταχύτητα με την οποία ο φωτοφράχτης ανοίγει και κλείνει, η διάμετρος του διαφράγματος D και η εστίαση του φακού για την αποκατάσταση της ευκρίνειας του ειδώλου επάνω στο film.

Ο αριθμός f/ D (άνοιγμα του φακού) εκφράζεται σε f-stop και όσο μικρότερος είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση φωτός.




ΚΑΤΑΤΑΞΗ-ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ



Α) Αναλογικές φωτογραφικές μηχανές: Αυτές χρησιμοποιούν φωτογραφικό φιλμ στο οποίο αποτυπώνεται η φωτογραφία κατά τη λήψη. Στη συνέχεια το φιλμ περνά από τη διαδικασία της εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο είτε σε ειδικά φωτογραφικά εργαστήρια. Με τη διαδικασία της εμφάνισης παράγεται ένα αρνητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση των φωτογραφιών στο χαρτί. Τα θετικά φιλμς έχουν ως αποτέλεσμα θετικό είδωλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν για προβολή των φωτογραφιών. Πρέπει να προσεχθεί το είδος και η ποιότητα του φακού της μηχανής, ο τύπος και η ταχύτητα του φιλμ, η δυνατότητα ή όχι χειροκίνητων ρυθμίσεων και το zoom. Πιο συνηθισμένες είναι οι αυτόματες φωτογραφικές μηχανές που επιτρέπουν στους αρχάριους χρήστες τη λήψη ικανοποιητικών φωτογραφιών χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (οι λεγόμενες "point and shoot").

Οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος του φιλμ που χρησιμοποιούν :

α)Μηχανές μικρού φορμά - φιλμ 135 ή 35mm (24×36 mm).
β)Μηχανές Μεσαίου φορμά - ρολό φιλμ 120 (6×4,5 cm ή 6×6 cm, 6×7cm, 6×8 cm, 6×9 cm).
γ) Μηχανές Μεγάλου φορμά - φιλμ σε πλάκες (10×12,5 cm, 13×18 cm, 20×25 cm).
δ)Μηχανές APS (Advanced Photo System) - φίλμ σε κασέτα (30.2×16.7 mm, 25.1×16.7 mm, 30.2×9.5 mm)
στ) Μηχανές φιλμ σε κασέτα 110, 126 (μηχανές μικρού φορμά που πλέον δεν κυκλοφορούν)



Β)Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές:Αυτές χρησιμοποιούν αισθητήρες εικονοστοιχείων για την καταγραφή και κάρτες μνήμης (SD, MMC, XD-Digital κ.α.) για την αποθήκευση των φωτογραφιών. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες μπορούν να τυπωθούν σε χαρτί στα φωτογραφικά εργαστήρια ή σε οικιακούς εκτυπωτές, ή να περάσουν σε ένα μεγαλύτερο οπτικό ή μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο. Μεγάλο πλεονέκτημα των ψηφιακών μηχανών αποτελεί η δυνατότητα άμεσης επεξεργασίας των φωτογραφιών από τους υπολογιστές. Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι η ανάλυση που μετριέται σε Megapixels. Για τις συνηθισμένες φωτογραφίες μας (10Χ15cm) είναι ικανοποιητικά και τα 2ΜP, ωστόσο η πλεινότητα των φωτογραφικών μηχανών σήμερα έχει περάσει σε αναλύσεις πάνω από 12MΡ. Άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η δυνατότητα αναλογικού ζουμ για λήψη μακρινών πλάνων και η δυνατότητα χειροκίνητων ρυθμίσεων.


Οι ψηφιακές μηχανές  χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) Compact (Συμπαγείς). Μηχανές με ενσωματωμένους φακούς. Συνήθως πολύ μικρές σε μέγεθος.


















β) DSLR (Digital Single Lens Reflex). Μηχανές με φακούς που εναλλάσσονται.







 



Γ) Ανάλογα με τον τρόπο εστίασης.

α) Μηχανές με φακό αυτόματης εστίασης. (Compact, DSLR, SLR κ.λ.π.)













β) Μηχανές με φακό χειροκίνητης εστίασης. (SLR κ.λ.π.)
γ) Μηχανές με φακό σταθερής εστίασης. (Compact, Μηχανές μιας χρήσης, Μηχανές στιγμιαίας εμφάνισης, Pinhole)
δ)Μηχανές εστίασης με τηλέμετρο. (τηλεμετρικές)
ε)Μηχανές εστίασης σε οθόνη Θαμπόγυαλου. (μηχανή studio ή μεγάλου φορμά)


Δ) Ανάλογα με τον τρόπο σκόπευσης.

α)με σκόπευτρο για απευθείας σκόπευση
β) μονοοπτική "ρεφλέξ"
γ) διοπτική "ρεφλέξ"
δ) με σκόπευση μέσω της πλάτης της μηχανής
ε) με σκόπευση μέσω της οθόνης της μηχανής


Ε) σε μηχανές για ιδικές χρήσεις

α) Κατασκοπευτικές
β) μικροσκοπικής οπής (Pinhole)
γ) Μηχανές με φιλμ στιγμιαίας εμφάνισης (Polaroid - Fujifilm)













ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
<><><><> <><><><>


Μονοοπτικές Ρεφλέξ Μηχανές
Η μοναδική σχεδίαση της μονοοπτικής ρεφλέξ, της SLR, σας επιτρέπει να δείτε από την οθόνη σκόπευσης το είδωλο του θέματός σας ακριβώς όπως προβάλλεται πάνω στο φιλμ από το φακό. Μια μηχανή SLR χρησιμοποιεί ένα καθρέφτη υπό γωνία, πίσω από το φακό, που αντανακλά το είδωλο προς τα πάνω, στο πεντάπρισμα, που διορθώνει το ανάποδο και αντίστροφο είδωλο και το 0δηγεί πάνω σε μια μικρή οθόνη σκόπευσης. Ο καθρέφτης μετακινείται κατά τη στιγμή της εκφώτισης.




  1. Photographic frontal glass lens = φωτογραφικός φακός
  2. -
  3. Diaphragm = διάφραγμα
  4. Focal plane shutters
  5. Photographic film= φίλμ
  6. Securing strap= ιμάντας ασφαλείας
  7. Shutter release= απελευθερωτής
  8. -
  9. Expose counter
  10. Viewfinder
  11. Flash socket= υποδοχή φλάς
  12. Focus ring=δαχτύλιος φακού




Οι μηχανές SLR είναι οι περισσότερο ικανές και ευέλικτες μηχανές για έγχρωμη φωτογραφία. Το σύστημα ρεφλέξ (ανακλαστικό) σας επιτρέπει να προβλέπετε τα αποτελέσματα με αξιοσημείωτη ακρίβεια, εξετάζοντας από πριν τις επιδράσεις του διαφορετικού διαφράγματος, της διαφορετικής εστίασης, του βάθους πεδίου, των έγχρωμων φίλτρων και των φακών διαφορετικών εστιακών αποστάσεων. Γρήγοροι και ακριβείς φωτοφράχτες εστιακού επιπέδου, σωστή φωτομέτρηση ΤΤL (thrουgh the lens/ "διαμέσου του φακού") και υψηλής ποιότητας σύστημα εναλλακτικών φακών, δίνουν στις SLR μεγάλη ακρίβεια και ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Η μεγάλη πλειοψηφία των μονοοπτικών ρεφλέξ μηχανών ανήκει στο φορμά των 35 mm. Τα μεγαλύτερα μοντέλα μονοοπτικών ρεφλέξ με φιλμ ρολό (6 χ 6) προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα και έχουν τη δική τους ποικιλία φακών. Τα καινούρια μοντέλα 110 προσφέρουν ευκρίνεια αλλά περιορισμένα συστήματα, σε αντίθεση με αυτά των 35 mm, που συνδυάζουν την ποιότητα και τον εύκολο χειρισμό με το μεγαλύτερο σύστημα φακών και πρόσθετων βοηθητικών εξαρτημάτων.

Η γενική τάση στον κόσμο των 35 mm SLR είναι η κατασκευή ελαφριών και πιο αυτόματων μοντέλων,  τα περισσότερα μοντέλα έχουν αυτόματο διάφραγμα και σύστημα σκόπευσης "ανοιχτού φακού" για φωτεινότερη και πιο εύκολη εστίαση.


Μηχανές Απευθείας Σκόπευσης

Κοιτάξτε μέσα από το οφθαλμοσκόπιο μιας μηχανής απευθείας σκόπευσης και θα δείτε μια καθαρή και φωτεινή εικόνα του θέματός σας, ακόμη και σε φτωχές φωτιστικές συνθήκες. Μια και δεν μπορείτε να δείτε ακριβώς ότι και η μηχανή, μερικές καλές μηχανές απευθείας σκόπευσης διαθέτουν ενσωματωμένο τηλέμετρο, για καλύτερη εστίαση. Οι φτηνές μηχανές έχουν απλά ένα δαχτυλίδι εστίασης πάνω στο φακό σημαδεμένο με αποστάσεις ή σύμβολα. Οι πολύ φτηνές έχουν μόνιμη εστίαση, δίνοντας μια καθαρή εικόνα, από 2 περίπου μέτρα μέχρι τον ορίζοντα.

Η κατηγορία των μηχανών 35 mm με μόνιμο φακό, μεσαίου κόστους, περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικές και συμπαγείς μηχανές με τηλέμετρο. Οι περισσότερες απ' αυτές διαθέτουν φωτόμετρα γενικής μέτρησης και αυτόματη εκφώτιση, μάλιστα μερικά μοντέλα τώρα έχουν και αυτόματη εστίαση. Ελαφρότερες, φτηνότερες και πιο απλές από τις SLR, τέτοιες μηχανές έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η φωτεινή εικόνα που βλέπουμε δε χάνεται κατά την εκφώτιση, έτσι φωτογραφίες δράσης μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν απ' το σκόπευτρο. Η εστίαση με τηλέμετρο είναι καθαρή και με ακρίβεια και οι ήσυχοι φωτοφράκτες βοηθούν στη φωτογράφηση άγριων ζώων. Οι ακριβές Leica, με τους εναλλακτικούς φακούς, προσφέρουν υψηλή ποιότητα και ευελιξία παρόμοια με των SLR.

Η κατηγορία των απλών μηχανών instamatic αρχίζει από τις φτηνές μόνιμης εστίασης με φορμά 126 και καταλήγει στις συνεχώς εξελισσόμενες 110. Τέτοιες μηχανές μπορεί να είναι εφοδιασμένες με τηλέμετρο, φωτόμετρο ολικής μέτρησης, μηχανισμό αυτόματης εκφώτισης και συμπληρωματικά στοιχεία φακών που αλλάζουν την εστιακή απόσταση προσφέροντας αρκετές δυνατότητες. Οι ελαφριές instamatic θα πρέπει να μένουν εντελώς ακίνητες κατά τη λήψη μερικά μοντέλα διαθέτουν γι' αυτό το σκοπό πολύ "ευαίσθητους" φωτοφράκτες (ενεργοποιούνται με μικρή πίεση).


Μηχανή 35 mm με τηλέμετρο

Το σύστημα σκόπευσης και εστίασης με τηλέμετρο ταιριάζει απόλυτα με τη μηχανή απευθείας σκόπευσης των 35 mm (όπως αυτή η Rollet) με μόνιμο φακό και αυτόματο έλεγχο. Το σταθερό και φωτεινό σκόπευτρο είναι ένα πλεονέκτημα που προσφέρεται και από μοντέλα των 35 mm με εναλλακτικούς φακούς όπως η Leica.




ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ





<><><><> <><><><>
Μετά την εστίαση, το διάφραγμα και η ταχύτητα είναι δύο από τις σπουδαιότερες ρυθμίσεις της μηχανής Μαζί καθορίζουν την έκθεση το διάφραγμα καθορίζει το ποσό του φωτός που θα πέσει στο φιλμ ενώ η ταχύτητα του φωτοφράκτη καθορίζει για πόση ώρα το φως θα επιδράσει πάνω στο φιλμ

Εκτός από την έκθεση το διάφραγμα και η ταχύτητα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφεί το αντικείμενο ή το θέμα γενικά. Το άνοιγμα του διαφράγματος επηρεάζει και το βάθος πεδίου, όπως εξηγείται και παρακάτω. Η ταχύτητα του φωτοφράκτη ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφεί η κίνηση.

Το άνοιγμα του διαφράγματος καθορίζεται από ένα μηχανισμό, όπως αυτόν της ίριδας. Κάθε ρύθμιση διαφράγματος ονομάζεται "αριθμός f" ή "στοπ" και υπολογίζεται διαιρώντας τη διάμετρο του ανοιχτού διαφράγματος με την εστιακή απόσταση του φακού. Ανοίγοντας το διάφραγμα κατά ένα στοπ διπλασιάζεται η ποσότητα του φωτός που περνά από το φακό

Οι ρυθμίσεις της ταχύτητας είναι καθορισμένες σε μια σειρά από κλάσματα του δευτερολέπτου. Κάθε ρύθμιση διπλασιάζει ή μειώνει στο μισό την ταχύτητα όπως κάθε στοπ διπλασιάζει ή μειώνει στο μισό το φως που περνά από το διάφραγμα. Μπορείτε με πολλούς συνδυασμούς διαφράγματος και ταχύτητας να πετύχετε την ίδια έκθεση, όπως εξηγείται κάτω.

Αν κινηθείτε, εσείς ή το θέμα σας, όσο ο φωτοφράκτης είναι ανοιχτός, θα πάρετε μια θολή φωτογραφία. Έτσι, σε πολύ χαμηλές ταχύτητες φωτοφράκτη το κούνημα της εικόνας θα γίνει φανερό στη φωτογραφία Ένας κανόνας είναι να μη χρησιμοποιείτε ταχύτητες πιο μικρές από την εστιακή απόσταση του φακού σας. Για παράδειγμα, η πιο μικρή ταχύτητα με τη μηχανή στο χέρι και φακό 50 mm είναι 1/60 sec.

Μηχανές με ακαθόριστη μόνιμη ταχύτητα συνήθως εργάζονται με 1175 sec. Οι μηχανές ηλεκτρονικού φωτοφράκτη, με αυτόματη έκθεση, χρησιμοποιούν ταχύτητες από 1 sec μέχρι 1/500 sec. Τα αυτόματα συστήματα θα σας δώσουν ακριβείς εκθέσεις, αλλά χωρίς να μπορείτε να τις διαλέξετε ο ίδιος.


Τι είναι το διαφραγμα

Το διάφραγμα συμβολίζετε με το γράμμα F όσοι έχουν στην ψηφιακή τους δυνατότητα manual χειρισμού θα το έχουν παρατηρήσει.
Όταν λέμε ανοιχτό διάφραγμα εννοούμε μικρό αριθμό F πχ 2,8 και μικρό διάφραγμα μεγάλο αριθμό F , με μεγάλο διάφραγμα πετυχαίνουμε θολό βάθος πεδίου πχ στη φωτογραφία που έχω τραβήξει προσέξτε το φόντο ενώ μικρό διάφραγμα θα χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε να να φωτογραφίσουμε ένα τοπίο πχ F11

Στην ουσία όταν φωτογραφίζουμε με ανοιχτό διάφραγμα όπως στην φωτογραφία με μια compact στα F2,8 εστιάζουμε στο πουλί (στο θέμα) και φλουτάρουμε το backround ή αναλογικές φυσικά υπερτερούν στο βάθος πεδίου από τις ψηφιακές ακόμα τουλάχιστον .
Εάν προσέξετε στην μηχανή σας θα διακρίνετε 4 γράμματα τα λεγόμενα P.A.S.M τι κάνει το καθένα το p σημαίνει αυτόματη λειτουργία της μηχανής
Δηλαδή κάνει την φωτομέτρηση και αναλαμβάνει να ορίσει το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου (θα μιλήσουμε σε επόμενο κεφάλαιο για Τ.Κ)
Γενικώς εμείς πατάμε μόνο το κουμπί, μετά ακριβώς από το P είναι το γράμμα Α το οποίο σημαίνει ότι ρυθμίζουμε εμείς το διάφραγμα που θέλουμε και εφόσον κάνουμε την φωτομέτρηση ορίζει αυτόματα την ταχύτητα κλείστρου επομένως το ακριβώς αντίθετο γίνετε στο S ορίζουμε την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα το αναλαμβάνει η μηχανή , τώρα το M σημαίνει manual τα ορίζουμε όλα εμείς .    




Εικόνες φωτογραφικών μηχανών


https://www.google.com/search?q=%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3+%CE%9C%CE%97%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A3&hl=el&rlz=1W1GZEV_elGR469&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FbItT8udEcqaOo_RhZQO&ved=0CL0BELAE&biw=1280&bih=879Η φωτογραφική μηχανή περιλαμβάνει σαν βασικά τμήματα της ένα φωτογραφικό φακό που η βασική του λειτουργία είναι να συγκεντρώνει τις φωτεινές ακτίνες για να γίνεται πιο έντονο το αντεστραμένο είδωλο, το σκοτεινό κουτί που χρησιμεύει στη δημιουργία του ειδώλου, ένα φωτοφράχτη που μας βοηθάει να ελέγχουμε πότε θα αφήσουμε το φως να περάσει και ένα τμήμα που μπορούμε να βάλουμε κάποιο φωτοευαίσθητο υλικό για να καταγράψουμε το σχηματισμένο είδωλο. Αυτή η βασική σχεδίαση με διάφορες παραλλαγές, οδήγησε σε δεκάδες διαφορετικούς τύπους φωτογραφικών μηχανών μέχρι τις σημερινές ψηφιακές εκδοχές ακόμη και στη φωτογραφική μηχανή που διαθέτουν κάποια κινητά τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου